Executieveiling voorkomen
Hoe kun je een executieveiling voorkomen. Een vraag die bij huiseigenaren in financiële problemen vaak pas laat opkomt.
De gedwongen onvrijwillige veiling komt vaak ongewenst en sneller dan verwacht. Of een executieveiling nog te voorkomen is, hangt af van vele factoren. De belangrijkste hiervan is misschien wel TIJD.
Hoe eerder u een gedwongen veiling probeert te voorkomen, hoe meer kans van slagen u hierin heeft. Zelf actie ondernemen en oplossingen aandragen is het devies.
Executieveiling voorkomen
In basis is het voorkomen van een executerelele veiling heel simpel. Het beginsel is deze; voldoe altijd tijdig aan uw verplichtingen. Kom afspraken rondom aflossing van uw hypotheek na, betaal aflossing, rente en hieraan gekoppelde verzekeringen tijdig. Uw hypotheekverstrekker (de hypotheek bank is vaak aanbieder van Verschillende Hypotheekvormen), zal u geen verregaande vorderingen opleggen zolang er volgens afspraak wordt afgelost.
Executieveiling kan ieder overkomen
De praktijk leert echter dat er omstandigheden zijn waarin de hypotheek betalen niet altijd meer lukt. Een situatie waarin overigens iedere huiseigenaar kan geraken. Dit is niet afhankelijk van uw inkomen, problemen konen voor bij zowel lage inkomens, midden inkomens (met een tot twee keer modaal) en hoge inkomens tot de echte grootverdiener aan toe. Deze besparende tips bieden hulp.
Oorzaak en reden
Er zijn diverse redenen te noemen die het (tijdelijk) niet meer kunnen opbrengen van de hypotheek verplichtingen en andere maandlasten. De meest voorkomende oorzaken voor het niet meer kunnen nakomen van hypotheek verplichtingen zijn:
- Verlies van baan door ontslag (juridische hulp arbeidsconflict gratis mogelijk)
- Echtscheiding of beëindiging relatie (direct Notaris inschakelen)
- Langdurige ziekte
- Slachtoffer ongeval (juridische hulp verkeersongeval of bedrijfsongeval gratis)
- Overlijden van kostwinner (Einde samenleving hulp)
- Faillissement van eigen zaak
- Terugval in uren of hoeveelheid parttime of thuiswerk
- Hypotheek blijkt woekerpolis (Alternatieven Vergelijken)
- Grip op financiën verloren (klik hier voor hulp)
- Verkeerd omgaan met geld
Onderken problemen tijdig
Zoals u waarschijnlijk wel inziet, zijn het bijna allemaal zaken die iedereen kan overkomen. Het is van het grootste belang een dergelijke grote verandering of inkomstenverlies tijdig te onderkennen. Zie de mogelijke gevolgen tijdig in, krijg met hulp uw financiën op orde.
Een nieuwe baan vinden die ook nog evengoed betaald als uw vorige zal niet altijd direct gaan. Maar misschien vind u wel weer snel een passende vacature. Het opbouwen van een extra inkomstenstroom kan ook maar kost meer tijd. Ook een faillissement van eigen bedrijf, ziekte, opname en revalidatie of ongeval kunnen er de oorzaak van zijn dat u mogelijk een lange tijd niet kunt werken. Onomkeerbare nare zaken als faillissement en overlijden spreken voor zich.
Gesprek hypotheekverstrekker
Wanneer u in een situatie komt dat de lasten nu of in de (nabije) toekomst niet meer kunt voldoen, onderneem dan zelf tijdig actie. Wacht niet tot het laatste moment en kijk niet wat er gebeurt wanneer u een maand niet aflost. Het uitblijven van uw betaling zal echt niet onopgemerkt blijven bij de geldverstrekker. Vraag zelfhulp van deze incasso specialist.
Voorheen hoorde u soms maanden niet en leek het “goed” te gaan. De betalingsachterstand was dan al zover opgelopen met een onvrijwillige verkoop op de vastgoed veiling tot gevolg. Dit komt nu niet meer voor. Geldverstrekkers trekken bij uitblijven van betaling vaak direct aan de bel.
Uit financiële zorgplicht zijn ze hiertoe verplicht, anderzijds heeft de bank of hypotheekverstrekker geen beland bij oplopende schulden. Het verkopen van een huis op de executie veiling is ook niet in hun beland. (Voor ouderen en senioren is er binnenkort mogelijk een Speciale Zorghypotheek).
Medewerking hypotheekverstrekker
Aan het voorkomen van betalingsproblemen werkt een hypotheekverstrekker graag mee. Ook wanneer er al problemen zijn, weken ze graag aan een oplossing voor uw probleem. Zijn willen graag kanten die maandelijks geld binnenbrengen. Het verkopen van een woning op veiling is ook voor hen een uiterste noodoplossing. Schroom u niet en geef aan zodra er zich problemen kunnen voordoen.
Ga in gesprek en denk samen na over mogelijkheden en werk hieraan volledig mee. Mogelijk is een betalingsregeling te treffen. Dit voor zowel de hypotheek (Alternatieve vorm kiezen biedt soms uitkomst) als eventueel andere schuldeisers en periodieke vaste lasten. Bespaar radicaal op onnodige uitgaven en verlaag noodzakelijke kosten. Bekijk enkele eenvoudige maar krachtige geld bespaartips.
Zoek hulp
Verschillende partijen kunnen u helpen financiële problemen op te lossen. Naast medewerking van uw hypotheekverstrekker is er ook schuldhulpverlening. Belangrijk is uw huishoudboekje weer op orde te krijgen, doe dit zelf of met hulp van een schulden coach, budgetcoach of financieel planner. Of start direct online met simpele tips.
Wanneer u een hypotheek heeft afgesloten onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG), biedt ook deze instantie mogelijkheden. Kaart het aan bij uw hypotheekverstrekker mocht deze er zelf niet direct mee komen.
Blijf in gesprek met uw hypotheekverstrekker
Wanneer u getroffen bent door een verkeersongeval, zijnde kosten mogelijk op de tegenpartij te verhalen. Een letselschade advocaat kan u bijstaan, vraag hier gratis letselschade advies aan.
Met goede wil en volledige inzet van uw zijde is er met eventueel wat hulp erg veel mogelijk.
Zelf Huis Verkopen
Als er geen oplossing voor uw financiële situatie gevonden wordt, zal verkoop van de woning uiteindelijk het gevolg zijn. Dit is voor u de eigenaar een vervelende situatie met een emotionele lading en vergaande gevolgen. Anderzijds is het zo dat gemaakte afspraken nageleefd moeten worden. Het is onderdeel van een zakelijke transactie.
Het risico bestaat dat de woning bij verkoop niet voldoende geld oplevert om de openstaande schuld af te lossen. Dit bedrag wordt door de notaris vastgesteld en valt hiermee onder Notariële werkzaamheden. Deze restschuld komt ten laste van de woningeigenaar, dit is in niemands belang. En zeker niet in uw belang wanneer u in deze situatie zit.
Tracht een executieverkoop altijd te voorkomen. Probeer altijd eerst op een andere manier aan een koper te komen. Zelf verkopen levert doorgaans meer geld op dan veilen. Maar de factor TIJD speelt een belangrijke rol.
Overleg met uw hypotheekverstrekker een periode waarin jullie gezamenlijk op de vrije woningmarkt proberen te verkopen. Zorg dat het huis aantrekkelijk wordt voor belangstellenden, ontdek hier hoe dit mogelijk realiseerbaar is. Of kijk samen naar een passende Andere financieringsvorm binnen uw mogelijkheden.
Executieveiling op handen
Alles is geprobeerd om een onvrijwillige verkoop te voorkomen, maar er is geen oplossing gevonden en uw huis is nog niet verkocht. Dan zal de hypotheekverstrekker overgaan tot executieverkoop. Dit is een zakelijke mededeling, de geldverstrekker beroept zich op jullie hypothecaire overeenkomst.
Uw huis wordt als kavel in een komende vastgoed veiling opgenomen. Deze wordt op de veiling website geplaatst en wordt in de plaatselijke krant regionaal aangekondigd. Vanaf dit moment kunt u belangstellenden verwachten…
Ga hier in overleg met de hypotheekverstrekker en makelaar goed mee om. Deze huizenkopers zijn uiteraard niet schuldig aan uw situatie, zij helpen u tenslotte mogelijk grotendeels uit de problemen.
En onthoud dat het nu nog niet tot onvrijwillige openbare verkoop hoeft te komen. Tot het moment van openbaar veilen is een onderhandse verkoop mogelijk. Een dergelijk bod zal niet uw vraagprijs opleveren, maar is doorgaans hoger dan de bieding op de veiling. Blijf daarom volledige medewerking geven aan het verkoopproces. Elke euro die het huis meer opbrengt maakt uw financiële tekort kleiner.
Executieveiling
Als het huis tocht niet tijdig verkocht wordt, kot het tot een gedwongen onvrijwillige veiling. Lees over het verloop dan verder op onze executieveiling pagina.
Ga terug naar huizenveiling overzicht of door naar voordeel en online advies.
Hallo,
Ik ben door werkgever zover in de financiële problemen gekomen dat ik door oplopende schulden mijn huis gedwongen moest verkopen. Na een half jaar geen succes, wel een aantal geïnteresseerden maar de prijs was toch te hoog, heeft de hypotheek bank het huis via de veiling willen verkopen. Na zelfs 100K onder de waarde prijs via opbod te verkopen is dit niet gelukt. Ik heb hierna zelf weer twee kopers kunnen aandragen en er met een in onderhandeling gegaan tot koop. Bij het tekenen van de tijdelijke koopakte heft de bank een bevestiging aan de Notaris getekend voor doorhaling hypotheek. Bijgevoegd ook nog een boete clausule dat na het passeren van de datum van de official akte van levering de financiering nog niet rond was er een boete zou zijn van 106 euro per dag tot aan de dag dat de officiële akte is gepasseerd.
De koper kon zijn financiering niet rond krijgen en het passeren is tot 3x toe uitgesteld met een verloop van 4 okt tijdelijke koopovereenkomst, 31 okt vastgestelde passer datum, 21 dec nog steeds de financiering niet rond, 7 jan vervallen door weigeren van het tekenen van een naaste schuldbekentenis van verkoper aan koper en tenslotte op 28 januari getekend en gepasseerd.
Ondanks de urgentie van de verkoop heeft de Notaris geen bankgarantie aangevraagd bij koper’bank. Verkoper heeft procedure gestart voor ontbinding en uitkering boete. Geen gehoor bij koper, notaris nog hypotheek
verstrekker. Gezien de hypotheek verstrekker op de hoogte was is hier door hen geen gehoor aan gegeven, evenmin de Notaris, die toch wel communiceert met de hypotheekverstrekker verkopende partij gezien er een langdurige stilte rond de verkoop bleef en documenten opnieuw aangevraagd zouden moeten worden. Ook is de boete van 106 euro per dag van dag tot nakoming passeren akte nooit meer enige onderwerp van vordering geweest.
Op 11 april, 2,5 mnd na passeren van de akte krijg ik via een incasso kantoor de vermelding dat de rest schuld van hypotheek per 22 maart heeft ondergebracht bij het incasso bureau en ik de schuld plus incasso kosten per 25 april uiterlijk dien te betalen. Totaal 169.248,-
Is dit alles toegestaan. en hoe zit het met de boetes, verkoop huis via mij als persoon wel plaats gevonden, incasso kosten van 15% zonder verdere uitleg of andere vermeldingen.
Wat te doen????